ایزوسیانات
ایزوسیانات چیست؟
ایزوسیانات ها گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که به شکل گسترده ای در صنعت رنگ و فوم بهعنوان عامل اتصال عرضی و سفت کننده استفاده می گردند.به دیگر سخن ایزوسیاناتها ترکیبات شیمیایی آلی هستند که حاوی گروه (R−N=C=O) میباشند و اولین بار در سال 1848 توسط Wurtz کشف شدند. این ترکیبات به دو دسته دی ایزوسیانات و پلی ایزوسیانات تقسیم میشوند که هر کدام به ترتیب از دو گروه عاملی یا بیشتر تشکیل میشوند. ایزوسیاناتها از جمله ترکیبات با وزن مولکولی کم و بسیار واکنشپذیر به شمار میآیند.
فرمول شیمیایی ایزوسیانات
فرمول شیمیایی ایزوسیانات بهطور کلی به صورت زیر است:
R-N=C=O
که در آن RRR نمایانگر یک گروه آلکیل یا آریل است. این فرمول نشاندهنده وجود گروه ایزوسیانات (−N=C=O) در ترکیب است. برای مثال:
- تولوئن دی ایزوسیانات (TDI): 2C9H6N2O
- دی فنیل متان دی ایزوسیانات (MDI): 2C15H10N2O
- هگزامتیلن دی ایزوسیانات (HDI): 2C7H12N2O2
این فرمولها به نوع و ساختار خاص ایزوسیانات بستگی دارند.
این مونومرها نقش مهمی در بسیاری از واکنشهای شیمیایی ایفا میکنند. به عنوان مثال، آنها میتوانند با آمینها، الکلها، مرکاپتانها، آب، کربوکسیلیک اسیدها و حتی با یکدیگر واکنش داده و به فرمهای دیمر (اوردتیون) و تریمر (ایزوسیانورات) تبدیل شوند یا به پلی ایزوسیاناتها پلیمریزه گردند.
کاربردهای ایزوسیانات می تواند متفاوت باشد و در موارد گوناگونی نیز مورد استفاده واقع شود. اما پیش از بررسی کردن کاربردها و حتی خطرات ایزوسیانات (Dangers of isocyanate)، بهتر است بدانید این ماده چیست و چه کارایی هایی می تواند داشته باشد. زمانی که این موضوع را به طور دقیق تر بررسی کنید، درک کردن کاربردها، مزیت ها و معایبی که در پی آن می آید نیز اهمیت ویژه ای پیدا می کند. در ادامه این مقاله سعی کرده ایم تا مهم ترین نکاتی که در این خصوص وجود دارد را بیان کرده و شما را با این نکات مهم آشنا سازیم.
با ایران پی یو، به دنیای جدیدی از کیفیت و کارایی در تامین مواد اولیه پلی یورتان و اپوکسی قدم بگذارید. ما با تعهد به ارتقاء سطح دسترسی و ارائه مواد اولیه باکیفیت، همراه مطمئن شما در صنعت خواهیم بود. تجربه، تخصص و قیمتهای رقابتی، ما را از دیگران متمایز میکند. همین حالا محصولات ما را سفارش دهید و تفاوت را در تولیدات خود احساس کنید!
روش تولید ایزوسیانات
رایجترین شیوه برای سنتز ایزوسیانات، روش فسژن (Phosgene Route) است که در سال 1884 توسط Hentschel معرفی شد. این فرآیند شامل دو مرحله زیر است:
- تشکیل کلرید کاربامیک
- حذف دو مولکول اسید کلریدریک
به دلیل خطرات مرتبط با کنترل روش فسژن، روش دیگری به نام فسژن-فری نیز برای تولید این ماده وجود دارد. در این روش، سنتز با نیتروبنزن آغاز میشود و سپس اتیل یورتان مستقیماً از مونوکسید کربن و اتانول تولید میگردد. یورتان به وسیله کربونیلاسیون دیمره شده و در نهایت با حرارت به ایزوسیانات و الکل تجزیه میشود.
این مدل از مونومر ها که دارای وزن های مولکولی بسیار کم و واکنش پذیری بسیار بالایی هستند، در انواع واکنش های شیمیایی شرکت می کنند. به طور معمول می بینیم که این مواد با انواع الکان ها، آمین ها، مرکاپتان ها، آب، کربوکسیلیک اسید و حتی ایزوسیانات های دیگر نیز به راحتی و به سرعت واکنش می دهند.
انواع ایزوسیانات
پرکاربردترین ایزوسیاناتها، دی ایزوسیاناتها هستند که شامل دو گروه ایزوسیانات میباشند. همچنین، پلی ایزوسیاناتها که معمولاً از دی ایزوسیاناتها مشتق میشوند، ممکن است حاوی چندین گروه ایزوسیانات باشند. دی ایزوسیاناتها به طور کلی به دو دسته آروماتیک و آلیفاتیک تقسیم میشوند.
دی ایزوسیاناتهای آروماتیک
از جمله دی ایزوسیاناتهای آروماتیک پرمصرف، میتوان به TDI و MDI اشاره کرد.
تولوئن دی ایزوسیانات (TDI)
یک ماده شیمیایی صنعتی کلیدی است که در تولید پلی یورتان نقش اساسی دارد. TDI از تولوئن و از طریق فرآیند دینیتروتولوئن، کاهش گروه نیترو با هیدروژن و فسژناسیون تولید میشود. تقریباً 85% مصرف TDI به فومهای نرم و انعطافپذیر اختصاص دارد که در تولید مبلمان، صندلیهای خودرو، زیرلایههای فرش و محصولات خواب به کار میروند. همچنین 10% برای پوششها و 5% باقیمانده به سایر مصارف اختصاص مییابد.
در کاربردهای صنعتی، TDI به صورت خالص یا به عنوان ایزومر 2،4 و یا ترکیبی از ایزومرهای 2،4 و 2،6 استفاده میشود. دو نوع از ترکیبات TDI شامل TDI-80/20 و TDI-65/35 موجود است که به ترتیب حاوی 80٪ ایزومر 2،4 و 20٪ ایزومر 2،6 و 65٪ ایزومر 2،4 و 35٪ ایزومر 2،6 هستند.
دی فنیل متان دی ایزوسیانات (MDI)
از ترکیب آنیلین و فرمالدئید تولید میشود. آنیلین از طریق نیتراتاسیون بنزن و سپس کاهش به آنیلین با هیدروژناسیون به دست میآید. بزرگترین سهم مصرف MDI به فومهای سخت (حدود 60%) مربوط میشود و پس از آن، چسبها، درزگیرها، پوششها، الاستومرها و فومهای نرم پلی یورتانی قرار دارند.
TDI و MDI بهطور کلی ارزانتر و واکنشپذیرتر از سایر ایزوسیاناتها هستند. اما MDI فشار بخار کمتری دارد و بنابراین سمیت آن نسبت به TDI کمتر است. این دی ایزوسیاناتهای آروماتیک بهعنوان مواد اولیه برای تولید فومهای نرم در کالای خواب، فومهای سخت بهعنوان عایق در یخچالها و الاستومرها برای زیره کفش مورد استفاده قرار میگیرند.
دی ایزوسیانات آلیفاتیک
یک مشکل اصلی دی ایزوسیاناتهای آروماتیک، تغییر رنگ آنها به زرد یا قهوهای تیره هنگام پخت است که کاربردهایشان را محدود میکند. در مقابل، ایزوسیاناتهای آلیفاتیک پلیمرهایی تولید میکنند که در برابر اشعه ماوراء بنفش پایدارتر بوده و کمتر در معرض اکسیداسیون و تخریب قرار دارند. این نوع ایزوسیاناتها معمولاً واکنش کمتری نسبت به نوع آروماتیک دارند، اما خواص مکانیکی ضعیفتری مانند مقاومت در برابر کشش و انعطافپذیری پایینتر دارند. با این حال، 90٪ ایزوسیاناتهای آلیفاتیک در پوششها و 6٪ در الاستومرها کاربرد دارند، بهویژه در صنایع خودروسازی.
سه نوع ایزوسیانات آلیفاتیک که بیش از 95٪ کل این گروه را تشکیل میدهند شامل حدود 50% هگزامتیلن دی ایزوسیانات (HDI)، 30% ایزوفرون دی ایزوسیانات (IPDI) و باقیمانده فرم هیدروژنه MDI، 4،4′ دی ایزوسیانات و دیسیکلوهگزیل متان (H12MDI) هستند.
خرید ایزوسیانات امروزه توسط کارخانجات فوم سازی بسیار انجام میگیرد که مجموعه بزرگ ایران پی یو خرید و فروش این محصول را به خوبی انجام میدهد. این ماده شیمیایی که در تولید پلی یورتان نقش مهمی داشته و از آن می توان در صنعتهای مختلف استفاده کرد. ایزوسیانات به عنوان مواد اولیهای است که تمامی محصولات پلی یورتان را تشکیل میدهد. مشاغلی مانند رنگ آمیزی در معرض ایزوسیانات (Isocyanate) قرار میگیرند. ایزوسیانات ها دستهای از ترکیبات شیمیایی هستند که بهطور گسترده در صنایع رنگ و فوم استفاده میشوند. از پلیمرهای ایزوسیانات معمولی در ساخت کف پوشها ، رنگ ها ، لاک، تمامی یخچالهای خانگی و عایق الکتریکی بهره میگیرند.
ایزوسیانات (Isocyanate) چیست؟
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین مواد اولیه در تولید پلی یورتان ایزوسیانات میباشد که در دمای محیط به صورت مایع ظاهر میشود. چنان چه قصد خرید این ماده را دارید خوب است بدانید این ماده دارای رنگ قهوه ای روشن مایل به زرد بوده و جزء ترکیبات آلی به شمار میرود.
همچنین دارای ترکیبات مختلفی میباشد که به صورت زنجیره های دو تایی، سه تایی و چند گانه کاربردهای مختلفی دارند. علاوه بر اینکه در تولید پلی یورتان نقش مهمی دارد، به عنوان پایه بسیاری از مواد پلیمری و شیمیایی شناخته شده و مورد استفاده شرکت های زیادی میباشد.
کارخانجات مختلف با خرید ایزوسیانات، میتوانند مادهای بسیار قوی و سبک تولید کنند که امروزه در زندگی روزمره افراد نقش مهم و اساسی دارند.
انواع ایزوسیانات و ویژگی های آن
بهتر است بدانید اتم های کربن، اکسیژن و نیتروژن که با پیوندهای دوگانه به هم متصل میشوند، ایزوسیانات (Isocyanate) را تشکیل میدهند. اگر در هر زنجیره این ماده دو مولکول وجود داشته باشد به آن دی ایزوسیانات و در صورت وجود چند مولکول به آن ایزو سیانات میگویند.
این ماده دارای ساختار و انواع مختلفی میباشد که از جمله انواع آن می توان به دسته آروماتیک و دسته آلیفاتیک اشاره نمود. این دو دسته نسبت به هم دارای تفاوتهایی میباشند که از مهمترین آن می توان به بیشتر بودن قدرت واکنش دهندگی دسته آروماتیک نسبت به دسته آلیفاتیک اشاره نمود.
البته هر دو نوع دارای خاصیت جذب الکترونی زیاد میباشند و کاربردهای زیادی در صنعت دارند، در ضمن دسته آروماتیک دارای نمونه های متنوعی است که تولوئن از جمله آن میباشند.
قبل از خرید ایزوسیانات خوب است بدانید پلی اورتان های که با ترکیب آلیفاتیک به دست میآیند از انواع آروماتیک گرانتر هستند، به همین دلیل از انواع آروماتیک و نمونه های آن در آستری ها، رنگ های پایه و پوشش ها استفاده میکنند؛ در حالی که آلیفاتیک ها ویژه پوشش نهایی هستند.
کاربردهای مختلف و مهم ایزوسیانات
یکی از مهمترین کاربردهای این ماده، تولید پلی یورتان میباشد که آن را می توان در تشک ها، کاناپه ها، عایق ها، پوشش ها و رنگ های مایع یافت. همچنین خرید ایزوسیانات برای استفاده در تیغه های غلتکی، اسباب بازی ها، فوم قابل انعطاف نرم، برخی الیاف الاستیک و بسیاری از وسایل دیگر اهمیت دارد.
همچنین این ماده پتروشیمی دارای وظایف و نقشهای دیگری میباشد که از برترین آن می توان به موضوع سفتی و سختی محصولات اشاره کرد. مثلاً می توان با زیاد کردن درصد این ماده در تولید فوم پلی یورتان به سفتی آن کمک کرد که در این صورت کیفیت و مقاومت بالایی خواهد داشت. از دیگر کاربردها برای خرید ایزوسیانات می توان موارد زیر را توضیح داد:
- در تولید فوم های سرد و گرم کاربرد بالایی دارد.
- در صنعت رنگ و چسب می توان از ماده ایزوسیانات استفاده نمود.
- ایزوسیانات در تولید سپر خودرو و قطعات داخلی نیز کاربرد دارد.
- برای ساخت فوم های با مقاومت بالا می توان از آن استفاده کرد.
- این ماده در تهیه چوب های مصنوعی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
- ماده ایزوسیانات در سیستم های یخچالی بسیار کارایی دارد.
- در تولید و ساخت اسپری نیز می توان از آن استفاده کرد.
مهمترین نمونه های ایزوسیانات
از انواع مهم آن می توان به موارد زیر توجه کرد:
- هگزا متیلن دی ایزوسیانات
- متیلن دی سیکلو هگزیل دی ایزوسیانات
- متیلن دی فنیل هیدروژنه دی ایزوسیانات
- دی ایزوسیانات ایزو فورون
نیاز به دریافت مشاوره بیشتری دارید؟
برای دریافت مشاوره بیشتر و پاسخ به هرگونه سوال در مورد خرید مواد اولیه پلی یورتان ایران پی یو با ما در ارتباط باشید
خواص و ویژگی ایزوسیانات چیست؟
خواص و ویژگی ایزوسیانات | |
مایع | حالت فیزیکی |
رنگ قهوه ای تیره | رنگ |
دارای بوی مشخص و خاص است | بو |
۲۰۰-۲۵۰ درجه سلسیوس | نقطه اشتعال |
۱۰ درجه سلسیوس | میزان نقطه ذوب |
۲۵۰ درجه سلسیوس | مقدار نقطه جوش |
اطلاعاتی در این مورد در دسترس نیست | چگالی یا دانسیته |
ساختار شیمیایی ایزوسیانات
همان طور که در شکل مشاهده می کنید. اتم کربن در مولکول Isocyanate، از یک طرف به یک پیوند دوگانه نیتروژن و از سوی دیگر به یک پیوند دوگانه اکسیژن متصل شده است.
ذخیره سازی و نگهداری از ایزوسیانات
از آنجا که ایزوسیانات نوعی ماده شیمیایی میباشد و میتواند به راحتی با رطوبت واکنش دهد، باید پس از تولید به ظروفی خشک شده و سربسته منتقل گردد. همچنین بعد از خرید ایزوسیانات این محصول باید در مکانی با دمای ۱۵-۳۵ درجه سانتیگراد با دستگاه تهویه مناسب نگهداری شود.
در ضمن ذخیره سازی در دمای پایین ممکن است منجر به تبلور شود؛ بنابراین این ماده باید از یخ زدگی محافظت شود. از آنجا که حمل و نقل این محصول نیز کمی سخت و مشکل میباشد در بشکه های 250 کیلوگرمی قابل عرضه است.
نکات مهم در قیمت و خرید ایزوسیانات
خوب است بدانید ایزوسیانات در کارخانجات داخلی با بهترین کیفیت تولید میشود و ایران یکی از بزرگترین و مطرحترین تولیدکننده این ماده در جهان میباشد. هر چند که نمونه های خارجی نیز در بازار یافت میشود و افراد با توجه به نیاز و بودجه خود میتوانند آن را خریداری کنند.
قیمت ایزوسیانات در بازار متغیر بوده و یکی از مهمترین فاکتورها در قیمت گذاری این محصول خارجی و ایرانی بودن آن میباشد، همچنین عوامل دیگری نیز چون برند و کارخانه تولیدی، کیفیت محصول، نوع و بسته بندی آن و … قیمت نهایی این ماده تأثیرگذار خواهد بود.
برای خرید این ماده می توان به روشهای مختلفی عمل کرد که امروزه خرید به صورت مستقیم و مراجعه به سایت معتبر ما بسیار گسترش یافته است. شما حتی میتوانید قیمت روز ایزوسیانات را از فروشگاه ایران پی یو جویا شوید.
در زمینه خرید ایزوسیانات باید بدانید ایزوسیانات یک ماده آلی پرکاربرد میباشد که فرآوردههای مختلفی از آن حاصل میشود. مهمترین استفاده از این ماده تولید پلی یورتان میباشد که پس از تولید در صنعتهای مختلف کاربرد دارد، از مهمترین ویژگی های این ماده می توان به جریان پذیری خوب، مواد فرار کم، خواص مکانیکی خوب و عاملیت بالا اشاره نمود. خرید ایزوسیانات به خاطر پیشرفته شدن صنعت فوم سازی، رنگ سازی، رزین چوب و… رو به افزایش است، علاوه بر اینها در صنعت تولید و تعمیر اتومبیل، مواد عایق ساختمانی، تولید سردخانه های صنعتی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
جهت ثبت سفارش محصول از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید
02188652437
09120344633
09120344633
تهران – توانیر جنوبی – انتهای خیابان نظامی گنجوی
20 پاسخ
سلام ایزوسیانات در تولید فوم سرد قابل استفاده س؟
سلام بله در تولید فوم های سرد و گرم کاربردی است
سلام. وقت بخیر. ما شرکتی در حوزه عایق کاری کارخانه ها هستیم برای تامین ایزوسیانات میتونیم با شما در ارتباط باشیم؟
سلام با کارشناسان برای سفارش ایزوسیانات تماس بگیرید
۰۲۱۲۶۲۰۱۲۶۰
ما یه کارخانه فوم سازی هستیم
چطور میتونیم از شما ایزوسیانات تهیه کنیم؟
سلام با کارشناسان برای سفارش و مشاوره رایگان جهت تهیه ایزوسیانات تماس بگیرید
۰۲۱۲۶۲۰۱۲۶۰
معرفی خوبی بود ممنون
سلام ممنون از توجهتون اپدیت های بعدی ما رو هم در ارتباط با ایزوسیانات دنبال بفرمایید
قیمت روز ایزوسیانات تا امروز چقدره؟
سلام وقت بخیر قیمت روز ایزوسیانات برای شما ایمیل شد قبل از سفارش هماهنگی با کارشناسان رو حتما داشته باشید ۰۲۱۲۶۲۰۱۲۶۰
محتوای خیلی خوب و کاملی بود
ممنون از شما
سلام ممنون از توجه شما اپدیت های بعدی ما رو هم دنبال بفرمایید
سلام در صنایع خودرو سازی کاربرد داره ایزوسیانات
سلام بله مثلا ایزوسیانات در تولید سپر خودرو و قطعات داخلی خودرو کاربرد دارد
ایزوسیانات خطرناکه؟ اگه روی دست یا پوست بریزه؟
سلام در کل هنگام کار با مواد شیمیایی باید با استفاده از دست کش و رعایت اصول ایمنی جانب احتیاط را رعایت کرد.
دمای محیط روی این محصول تاثیر داره؟ باید سوله دمای به خصوصی داشته باشه؟
در دمای محیط به صورت مایع هست.
ممنون بابت اطلاعات جامع درباره ایزوسیانات ها
سلام بزرگوار اپدیت های بعدی ما رو هم دنبال بفرمایید