لوگو

آخرین پست ها

دسته بندی ها

Table of Contents

رزین پلی یورتان

معرفی رزین پلی یورتان و کاربرد آن

Table of Contents

در این مطلب از شرکت مهندسی ایران پی یو قصد داریم تا مطالب مهمی در مورد رزین پلی یورتان به شما مخاطبان عزیز ارائه دهیم. رزین پلی یورتان ماده‌ای است که جزو پلیمرهای پرمصرف به شمار می‌رود، زیرا خواص عالی دارد. این مواد نوعی ماده چسبناک به شمار رفته که در آب حل نمی‌شود اما در شرایط خاصی سخت خواهد شد. به طور کلی باید بدانید برای ساخت این رزین‌ها از ماده طبیعی و مصنوعی استفاده می‌شود.

 برخی از انواع رزین پلی یورتان

فوم پلی یورتان انعطاف پذیر (رزین پلی یورتان نرم)

این نوع پلی یورتان را اکثرا به عنوان مواد نرم یا محافظ استفاده می‌کنند. نقش این مدل را می‌‌توانید در مبلمان، تشک‌‌ها، ملافه‌‌ها و فضای داخلی وسایل نقلیه به وفور مشاهده نمایید. همچنین انعطاف پذیر بودن آن سبب می‌‌شود تا بتوان آن را به اشکال دلخواه تغییر داد و در عین حال همچنان استحکام و مقاومت اولیه در آن باقی بماند. این نوع از پلی یورتان همان‌‌گونه که از نامش نیز پیداست نرم، سبک و مقاوم است.

فوم پلی یورتان سخت (رزین پلی یورتان سخت)

از فوم پلی یورتان سخت معمولا در عایق کاری ساختمان‌‌های تجاری و مسکونی استفاده می‌‌گردد چرا که به خوبی می‌‌تواند سبب صرفه جویی در مصرف انرژی در این گونه ساخت و سازها باشد. این نوع پلی یورتان می تواند در تابستان فضای داخلی ساختمان را کاملا خنک نگه داشته و در زمستان نیز آن را به خوبی گرم نگه دارد. علاوه بر این‌‌ها این فوم می‌‌تواند جلوی سر و صدا را نیز تا حد زیادی بگیرد.

ترموپلاستیک (TPU)

رزین پلی یورتان ترموپلاستیک یا عایق حرارت کاربردهای مختلفی در ساخت و ساز و صنعت خودروسازی دارد. این نوع پلی یورتان دارای قابلیت کشسانی بوده و کاملا انعطاف پذیر است . همچنین در برابر سایش نیز از مقاومت بالایی برخوردار است.
در کنار تمامی این خصوصیات، این نوع پلی یورتان تا حد بالایی دما را تحمل کرده و در برابر ضربات شدید نیز مستحکم است. رزین پلی یورتانTPU را می‌‌توان در رنگ ها و اشکال مختلفی تولید نمود که همین امر موجب می شود در صنایع مختلف طرفداران بسیار زیادی داشته باشد.

پلی یورتان پایه آب (PUD)

از این نوع پلی یورتان به عنوان پوشش یا چسب استفاده می‌‌گردد اما حلال آن بر پایه آب بوده که همین مساله سبب شده تا جایگزین مناسب برای ترکیبات آلی فرار و آلاینده‌‌های خطرناک هوا به شمار آیند.

رزین پلی یورتان قالب گیری (RIM)

از پلی یورتان قالب‌‌گیری برای ساخت اقلامی نظیر سپر اتومبیل یا کیس های کامپیوتر استفاده می‌‌شود. همچنین به کمک رزین پلی یورتان RIM می‌‌توان قطعاتی را تولید نمود که علاوه بر داشتن مقاومت بالا، بسیار سبک نیز باشند.

مقاومت رزین پلی یورتان

این محصول که از ترکیب پلی یول ها و ایزوسیانات به دست می‌آید کاملاً چسبناک و غیر قابل حل در آب می‌باشد. این رزین‌ها در برابر ضربه و سایش از مقاومت بالایی برخوردار هستند. توجه داشته باشید از جمله انواع این رزین‌ها که مواد اولیه پلی یورتان در آن استفاده شده است، می‌توان به رزین‌های یک جزئی و رزین‌های دو جزئی اشاره کرد. همچنین این رزین‌ها به صورت شفاف و رنگی نیز در بازار موجود هستند که هر کدام از آن‌ها ویژگی های مختص به خود را داشته و کاربردهای خاصی دارند.

بررسی رزین‌های تک جزئی پلی یورتان

بررسی رزین‌های تک جزئی پلی یورتان

از جمله انواع رزین پلی یورتان که ما آن را در ایران پی یو عرضه می‌کنیم رزین پلی اورتان تک جزئی می‌باشد. در خصوص این نوع رزین باید بدانید رزین‌های تک جزئی قابلیت چسبیدن به همه سطوح را دارند و از رزین‌های خالص الاستومری که به صورت آبگریز هستند تشکیل شده‌اند. این امر موجب شده است پلی یورتان های تک جزئی در برابر مواد شیمیایی و حرارتی از مقاومت بالایی برخوردار باشند.

این پوشش بهترین استفاده برای کفپوش خواهد بود به طوری که امروزه برای زمین‌های بازی و کف و پارکینگ ها از آن استفاده می‌شود. در هنگام استفاده از پلی یورتان تک جزئی لازم است سطح کاملاً تمیز و بدون هیچ گونه آلودگی و گرد و خاکی باشد. توجه داشته باشید پلی یورتان های تک جزئی نسبت به پلی یورتان های دو جزئی مقاومت کمتری دارند. اما مدت زمان خشک شدن آن سریع تر است. چسبندگی بسیار خوب این نوع پلی یورتان موجب شده است که برای سطوح فلزی و بتنی قابل استفاده باشد.

همچنین بخوانید:  رزین اپوکسی 4171 جانا عربستان

مشخصات رزین پلی یورتان دو جزئی

نوع دیگر رزین پلی یورتان، رزین‌های دو جزئی است که یکی از مهم‌ترین اجزاء آن هاردنر است. این نوع رزین به طور کلی در رنگ سازی به عنوان پایه رنگ شناخته می‌شود و فاقد حلال می‌باشد. مهم‌ترین مشخصه رزین‌های دو جزئی خاصیت مکانیکی و انعطاف پذیری بسیار بالای آن‌ها است. همچنین به دلیل عدم انقباض و جمع شدگی بیشترین کاربرد را در ساخت قالب هایی که حساسیت فوق‌العاده بالایی دارند خواهد داشت.

موارد استفاده از رزین‌های دو جزئی

ویژگی های رزین پلی یورتان دو جزئی موجب شده که این مدل از پلی یورتان کاربردهای زیادی در صنایع مختلف داشته باشد. دقت داشته باشید این نوع رزین مقاومت سایشی و مکانیکی بسیار بالایی دارد. از این رو جهت روکش کردن سطح بتنی، سطوح فلزی و آسفالت‌ها در صورتی که نیاز به مقاومت بالای مکانیکی داشته باشند استفاده خواهد شد. پلی یورتان دو جزئی در واقع بیشتر مزیت های روکش های اپوکسی را دارد و از طرفی در برابر اشعه ماورابنفش بسیار پایدار می‌باشد. با این حال مهم‌ترین کاربردهای این نوع روکش عبارت‌اند از:

  • کف پوش های مراکز بهداشتی
  • سالن های ورزشی
  • سالن های صنعتی
  • مراکز نظامی

مهم‌ترین کاربردهای رزین پلی یورتان

مهم‌ترین کاربردهای رزین پلی یورتان

امروزه استفاده از انواع رزین پلی یورتان تک جزئی و دو جزئی بسیار رونق پیدا کرده است، و علت آن طبیعتاً ویژگی های متعدد این رزین‌ها می‌باشد. به طوری که این مواد قابلیت چسبندگی بسیار بالایی دارند. همان‌طور که گفته شد در برابر سایش از مقاومت بالایی برخوردار می‌باشد. غیر سمی بودن آن نیز موجب شده است که در مکان‌های بهداشتی به توان به راحتی از این رزین‌ها استفاده کرد‌. همچنین رزین پلی یورتان عایق حرارتی صوتی و رطوبتی می‌باشد.

رزین شفاف

در دسته بندی دیگر رزین های اپوکسی پلی یورتان به صورت شفاف و غیر شفاف نیز دسته بندی می‌شود. از آنجایی که رزین‌های شفاف بدون رنگ هستند در صنایع کاربردهای زیادی دارند. به طوری که وقتی از این مواد استفاده می‌شود تغییر رنگی در آن مشاهده نخواهد شد.

رزین پلی یورتان عایق حرارتی

رزین‌های پلی یورتان عایق حرارتی بسیار خوبی هستند. در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع عایق در اصل به صورت یک فوم جامد و سرد بوده که در کاهش مصرف انرژی مؤثر است. توجه داشته باشید این فوم‌ها به دلیل انعطاف پذیری زیاد خاصیت خود را به عنوان یک عایق دائمی حفظ می‌کند به طوری که این عایق‌ها در انتقال گرما و سرما از ضریب بسیار کمی برخوردار هستند. بیشترین کاربرد پلی یورتان عایق حرارتی، در پنجره‌ها و سقف‌ها است.

رزین‌های عایق الکتریکی پلی یورتان

این رزین‌ها در حال حاضر به عنوان یک عایق در مدارها و قطعات الکتریکی استفاده شوند. دلیل استفاده از این پلی یورتان ها برای محافظت از خازن‌ها، رله‌ها، ترانسفورماتورها، سیم پیچ ها و غیره در برابر گرد و خاک و رطوبت می‌باشد.

قیمت رزین‌های پلی یورتان

قیمت رزین‌های پلی یورتان

همان‌طور که گفته شد در حال حاضر ما در ایران پی یو انواع مواد اولیه پلی اورتان همچون رزین های پلی اورتان را عرضه می‌کنیم. در خصوص قیمت این رزین‌ها باید بدانید به طور کلی پلی یورتان ها نسبت به رزین‌های اپوکسی قیمت کمتری دارد.

اما به طور کلی باید بدانید پلی یورتان های آلیفاتیک نسبت به نوع آروماتیک قیمت بیشتری دارد. به طوری که رزین آروماتیک برای تولید رنگ های پایه و پوشش های اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرد و اما نوع آلیفاتیک این رزین‌ها به دلیل سطح بادوامی که ایجاد می‌کند برای پوشش های بیرونی کاربرد خواهد داشت.

رزین پلی یورتان درصنعت

رزین پلی یورتان یک ماده انعطاف پذیر و بادوام بوده که می‌‌تواند جای رنگ، لاستیک، فلز یا چوب را تقریبا در همه زمینه ها بگیرد. در ادامه به مهم ترین کاربردهای این ماده اشاره خواهیم نمود.

صنعت خودروسازی

جالب است بدانید که در بسیاری از قطعات خودروها از رزین پلی یورتان استفاده‌‌شده است. همانطور که پیش‌‌تر نیز به آن اشاره کردیم، در طراحی و تولید سپرهای خودرو از رزین پلی اورتان استفاده می‌‌گردد. اما بهتر است بدانید که همه چیز به سپر ختم نمی شود، بلکه در فضای داخلی خودرو نیز از صندلی گرفته تا درها و پنجره ها، همه به کمک یکی از انواع رزین پلی یورتان تولید شده اند.

صنعت دریایی

به کار گیری رزین پلی یورتان در صنعت دریایی و رنگ آمیزی کشتی‌‌ها و لنج‌‌ها بسیار به چشم می‌‌خورد. از این ماده برای عایق‌‌کاری موتور و شلنگ‌‌ها و همچنین لوله‌‌هایی که درتولید و ساخت انواع قایق و وسایل نقلیه دریایی به کار می روند استفاده می‌‌گردد زیرا یکی از ویژگی‌‌های انواع رزین پلی یورتان ضد آب بودن و انعطاف پذیری بالای آن‌‌ها است.

تولید و بسته بندی

زمانی که به دنبال کاهش وزن بسته بندی‌‌ها هستید، رزین پلی یورتان می‌‌تواند پاسخ گوی نیازتان باشد. با توجه به انعطاف پذیری که این ماده دارد، قادر است تا به راحتی به هر شکلی تبدیل شود و به خوبی می‌‌توان از آن در تولید بسته بندی‌‌های مختلف بهره برد. جالب است بدانید که از انواع رزین پلی یورتان برای ساخت بسته بندی قطعات شکننده نیز استفاده می‌‌گردد چرا که هم از نظر هزینه کاملا بهینه هستند و هم به خوبی از این قطعات محافظت می‌‌کنند.

لوازم پزشکی

هنگامی‌‌که به بیمارستان مراجعه می‌‌کنید احتمالا در گوشه و کنار آن کاربردهای متفاوت انواع رزین پلی یورتان را مشاهده کرده اید. امروزه از این ماده در ساخت انواع قطعات پزشکی استفاده می‌‌گردد، بخصوص برای افرادی که به لاتکس آلرژی دارند. به همین دلیل است که بسیاری از دستکش‌‌ها، پانسمان زخم و حتی رو تختی ها با این رزین تهیه و تولید می‌‌گردند.

صنعت پوشاک

جالب است بدانید که این پلیمر قادر است به محصولی نایلونی، با قابلیت کشسانی فراوان مبدل شود. بنابراین می‌‌توان کاربرد آن را در تولیدکفی کفش‌‌ها و گاهی بعنوان جایگزین چرم در صنعت پوشاک مشاهده نمود.
از اینکه تا پایان این مطلب در مورد رزین پلی یورتان از شرکت مهندسی ایران پی یو با ما همراه بودید سپاسگزاریم.

سخن پایانی

رزین پلی یورتان در واقع ماده چسبناک است که انواع مختلفی دارد، از این رو در موارد متعدد مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجایی که این رزین‌ها در برابر سایش، ترک خوردگی، ضربه، حرارت و موارد دیگر مقاومت بالایی دارد امروزه در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اشتراک گذاری

مقالات مرتبط

نظرات

8 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *